• Nieuws
  • Timothy Dupont en Roxane Knetemann winnen snelle editie

Timothy Dupont en Roxane Knetemann winnen snelle editie

De 18e AGU Egmond-Pier-Egmond is na een zinderende finale gewonnen door de Belg Timothy Dupont in 57.12 minuten. Hij versloeg op de streep de plaatselijke favoriet Bram Imming. “We waren aan elkaar gewaagd, het is plezant dat ik gewonnen heb”, sprak de 28-jarige wegrenner na afloop, onder luid gejuich van het meegekomen Belgische publiek. Bij de vrouwen ging de winst naar Roxane Knetemann in een tijd van 58.35 minuten. “Het leek wel een wegwedstrijd. Ik snap er niets van dat ik heb gewonnen, soms moet je geluk hebben”, aldus Knetemann. Beide tijden betekenden een nieuw parcoursrecord.

Op de heenweg werd tegen een straffe zuidwestenwind in een groot peloton van zo’n 150 renners richting Velsen gereden. Er werd meerdere keren gedemarreerd, echter bleek het geslagen gat steeds niet groot genoeg om ook daadwerkelijk het verschil te maken. In deze grote formatie konden ook enkele vrouwen, waaronder Nina Kessler en Roxane Knetemann zich een tijdlang sterk handhaven.

Na het keerpunt bij de Noordpier in Velsen ging het razend snel, de mannen tikten ruim de 60 kilometer per uur aan en de bij de vrouwen steeg de teller ook tot 50 kilometer per uur.

Jasper Ockeloen maakte in Castricum het verschil door met zijn fiets over de strobalen te springen. Dupont en Imming gingen in de achtervolging en kwamen bij Ockeloen, die te kampen had met een aflopende band. In Castricum moest Nina Kessler de mannen laten gaan en na even alleen gereden te hebben, kwam zij in de achterop komende groep van zo’n dertig renners, waaronder Roxane Knetemann, terecht.

Op de Boulevard Noord viel de beslissing in een nek-aan-nekrace. Op minder dan een seconde wist Timothy Dupont de winst te pakken op Bram Imming. Derde werd Jasper Ockeloen. Bram Imming: “Het voelt alsof ik verloren heb. Ik ben de sprint aangegaan, maar hij ging erover. Door een valpartij van Richard Jansen, miste ik mijn ploeggenoot”, aldus de renner van Team Imming-Gouweleeuw, die al maanden zijn vizier gericht had op AGU Egmond-Pier-Egmond. “Misschien dat ik vanavond blijer ben met deze tweede plaats, maar nu niet.”  Dupont reed nog maar twee keer eerder een strandrace en moest Bram Imming eerder voor zich dulden in De Panne. De rollen waren nu dus omgekeerd.

Bij de vrouwen ging de winst naar Roxane Knetemann in 58.35 minuten. De afgelopen twee jaar werd ze tweede en ze stond nu voor het eerst op het hoogste schavot. “Het is mooi om hier als Noord-Hollandse te winnen”, zei de renster van Rabobank/Liv na de race. “Ik kwam goed het strand op en zat er vanaf het begin goed bij.” Nina Kessler kwam na 36 kilometer binnen in 58.47. Rozanne Slik uit Bergen werd derde in 59.39.

In totaal kwamen vandaag ruim 3.500 renners in actie tijdens Nederlands grootste strandrace. Naast de wedstrijd over 36 kilometer tussen Egmond aan Zee en de Noordpier in Velsen, was er voor de jeugd tussen 11 en 15 jaar een jeugdwedstrijd.

De 19e editie van AGU Egmond-Pier-Egmond vindt plaats op zondag 7 januari 2017. De inschrijving gaat begin augustus van start.