• Nieuws
  • Lizzy Verdonk fietst voor de derde keer mee

Lizzy Verdonk fietst voor de derde keer mee

Dit jaar fietst Lizzy Verdonk voor de derde keer mee aan AGU Egmond-Pier-Egmond. Deze stoere strandrace is ook zeker een perfecte race voor vrouwen. Ieder jaar doen er bijna 500 vrouwen mee aan dé strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond. De echte bikkels springen op de fiets en racen in het aparte vrouwen klassement. Ga jij deze uitdaging ook aan? 

Lizzy Verdonk (30 jaar) had al negen keer meegedaan aan de Saucony Egmond Halve Marathon toen ze drie jaar geleden geïnspireerd raakte door haar broers. ‘Zij doen al jaren mee aan het combiklassement en kwamen altijd met enthousiaste verhalen thuis.’ En zo deed Lizzy in 2016 voor het eerst mee aan AGU Egmond-Pier-Egmond.

Het eerste jaar leende ze een oude fiets van haar vader, omdat ze eerst maar eens wilde kijken of ze de combi fietsen-lopen wat vond. ‘Het was zo leuk, dat ik het jaar daarop zelf een fiets heb gekocht. Op haar strandfiets zal Lizzy dit jaar voor de derde keer deelnemen aan het strandevenement. 

Het was wel wennen om op het strand te rijden. ‘Als je gewend bent om met een racefiets op de weg te rijden is het even omschakelen, maar dat maakt het ook wel weer spannend,’ aldus Lizzy. ‘Ik ben alleen nog niet heel handig in dat mulle zand. Vandaar dat ik sinds vorig jaar specifiek op het strand train.

Een voorliefde voor fietsen op de weg of het strand heeft ze niet. ‘Dat hangt van het seizoen af. Vanaf september, als de stranden weer leeg zijn en toegankelijk voor fietsers, ga ik het liefst het strand op. Daar woon ik twee minuten vandaan. Maar in de zomer vind ik het ook heerlijk om op de racefiets in de Limburgse heuvels te fietsen. Die afwisseling maakt het juist leuk.’

Afwisselen doet Lizzy ook door haar fietstrainingen te combineren met hardlopen. Dat doe ik al minstens twaalf jaar. Ik ben ooit met hardlopen begonnen, omdat het zo makkelijk is en je er snel je conditie mee kan opbouwen.’ In voorbereiding op Egmond loopt ze twee keer per week. Een lange looptraining en een korte, intensieve training. Naast de groepstraining op het strand doet Lizzy zelfstandig een fietstraining. ‘Met die vier trainingen blijf ik wel fit.’

Een doel stellen voor Egmond vindt Lizzy lastig. ‘Tijden zijn zo afhankelijk van hoe het strand erbij ligt en hoe de wind staat. Dat heeft op fietsen nog veel meer invloed dan op lopen. Ik kan er dus eigenlijk niets van zeggen. Behalve dat ik ernaar uitkijk.’