• Nieuws
  • Lars Boom, Timothy Dupont en Laurens ten Dam smaakmakers AGU Egmond-Pier-Egmond

Lars Boom, Timothy Dupont en Laurens ten Dam smaakmakers AGU Egmond-Pier-Egmond

Er kan op zaterdag 12 januari weer met spanning worden gekeken naar de jaarlijkse strijd van AGU Egmond-Pier-Egmond. Europees kampioen strandrijden, Lars Boom, heeft alles in huis om de grootste strandrace van Nederland te domineren: een aanvallende stijl en een feilloze techniek. Timothy Dupont zal Boom goed onder druk zetten. De rappe Belg won de wedstrijd in 2016 én was het wegseizoen in blakende vorm. Laurens ten Dam komt voor de achtste keer uit zijn comfortzone om deze ultieme uitdaging aan te gaan.

Onder de strandrijders is AGU Egmond-Pier-Egmond, met 4.000 mountainbikers, een geliefde strandrace. Het publiek kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar de strijd voorin het veld. Die strijd zal ook dit jaar weer losbarsten. Het geeft een kick om de snelle mannen en vrouwen de strand op- en afgangen te zien afleggen, het publiek staat hier dan ook rijen dik. Organisator Le Champion is dan ook verheugd dat tijdens de 21e editie weer een sterk deelnemersveld gepresenteerd kan worden. 

Het is geweldig dat er dit jaar wederom een Europese trui aan de start verschijnt, om de armen van niemand minder dan Lars Boom. Op 9 december veroverde hij bij het EK in Scheveningen zijn eerste Europese titel door solo over de streep te komen. Boom is ook de huidige Nederlands kampioen mountainbike marathon. Het technische parcours in Egmond is op het lijf geschreven van de oud wereldkampioen veldrijden. Er wordt al uitgekeken naar de technische gedeeltes in Velsen, Wijk aan Zee en Castricum.

Timothy Dupont kan de wedstrijd beslist meer kleur geven. De wegrenner van Wanty – Groupe Gobert heeft de afgelopen jaren het strand ontdekt én kan zeer goed uit de voeten op het zand. Zijn prestaties deze zomer tijdens de Tour de France waren indrukwekkend, met als beste prestatie een zesde plaatse tijdens de tweede etappe. Hij was al succesvol tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond. In 2016 klopte hij op de Boulevard van Egmond aan Zee de plaatselijke favoriet Bram Imming. Wil je AGU Egmond-Pier-Egmond winnen, dan moet je Dupont al voor de strandafgang van Egmond kwijt zijn.

Voor de in Alkmaar woonachtige Laurens ten Dam is AGU Egmond-Pier-Egmond bijna een thuiswedstrijd, waar hij enorm van geniet. In 2000 stond hij al aan de start met een hele oude mountainbike. “Ik ben wielrenner geworden om wedstrijden te rijden en een nummer op je rug is cool. Ik haal me zo de adrenaline van de start van Egmond voor de geest. Als je daar in de vroegte en in de kou staat, denk je ‘waar doe ik het nu weer voor’, maar na afloop heb je altijd zo’n lekker gevoel. Daar doe je het voor. Ook is het wel goed om iets te doen waar ik niet echt van nature goed in ben. Iets uit mijn comfortzone zeg maar.” Over zijn kansen is hij duidelijk “Ik ga mijn huid zo duur mogelijk verkopen.”

Maar AGU Egmond-Pier-Egmond kan ook door een oersterke strandspecialist worden gewonnen zoals Egmonder Bram Imming, die al meerdere keren op het podium stond. Of de winnaar van vorig jaar, stylist Jasper Ockeloen, die het publiek in Castricum weer versteld zal laten staan van zijn springkunsten over de strobalen. Sportjournalist Thijs Zonneveld begint zijn wielerjaar ook in Egmond, net als Robbert de Nijs, Richard Jansen, de winnaar van 2015, en Jordy Buskermolen, de winnaar van 2017.

Inschrijven voor AGU Egmond-Pier-Egmond is mogelijk tot en met 1 januari via www.aguegmondpieregmond.nl. De start is zaterdag 12 januari om 11.00 uur op de Boulevard-Noord in Egmond aan Zee.